ÉpítészetHírek

Különleges kertté alakítják Párizs ikonikus sugárútját

A 2024-es olimpia után felére csökkentik a járműforgalmat, fákat ültetnek és növelik a zöldterület nagyságát Párizs ikonikus sugárútján.

A 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées – jelentette be Párizs főpolgármestere. A 250 millió euróból (90 milliárd forintból) megvalósuló beruházásról Anne Hidalgo azt mondta, hogy a terveket már tavaly bemutatták a helyi önkormányzatok és üzleti vállalkozások vezetőinek. Az elképzelés szerint a Párizs belvárosát átszelő 1,9 kilométeres sugárútból „különleges kertet” varázsolnak.

A zöldebbnek megálmodott Champs-Élysées és a Diadalív Fotó: PCA-Stream

A Champs-Élysées bizottság 2018 óta kampányol a sugárút újratervezéséért és megújításáért. Mint fogalmaztak, a legendás sugárút az elmúlt 30 évben elvesztette csillogását, a párizsiak is elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi válságok, sztrájkok – írta a The Guardian.

„Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik nap mint nap itt dolgozunk, már nem vagyunk olyan biztosak ebben” – mondta tavaly Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke. Hozzátette, hogy miközben egyre több látogató halad végig rajta és üzleti vállalkozások harcolnak azért, hogy megvessék rajta a lábukat, a franciák számára megkopottnak tűnik.

Fotó: PCA-Stream

A bizottság nyilvános konzultációval mérte fel a változtatással kapcsolatos igényeket. A tervek szerint a járműforgalom helyét felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogos forgalomnak és zöld területeknek, a levegő minőségét javítandó pedig fasorokat ültetnének.

A korábban mocsaras területen André Le Nôtre, XIV. Lajos kertésze tervezte először egy széles sétányt, amelynek mindkét oldalán egy-egy kettős szilfasor állt, és amit akkor még Grand Coursnak hívtak. Az utat 1709-ben Champs-Élysées-re keresztelték és meghosszabbították, majd a 18. század végére népszerű sétáló- és piknikező hely lett. Ma főleg drága kávézóiról, luxusüzleteiről, csúcskategóriás autószalonjairól, valamint a Bastille-napi katonai felvonulásról ismert.

Fotó: PCA-Stream

Az átalakítási terveket Philippe Chiambaretta építész PCA-Stream nevű cége készítette. Chiambaretta elmondta, a koronavírus-járványt megelőzően a sugárutat átlagosan napi százezer gyalogos használta, akik 72 százaléka turista volt. A nyolcsávos sugárúton pedig óránkként átlagosan háromezer gépkocsi halad át, és szennyezettebb, mint a francia főváros körüli körgyűrű.

A tervek között szerepel a sugárút délkeleti végén található Place de la Concorde átalakítása is, melyet a városháza „önkormányzati prioritásnak” tekint, és várhatóan még a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok előtt elkészül, míg a Champs-Élysées átalakítása 2030-ig várható.

Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream
Fotó: PCA-Stream

Forrás
MTI