ÉpítészetNagyvilág

Látványos légi felvételeken a világ legmélyebb csatornája

A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú és mindössze 21,3 méter széles mesterséges víziút az Égei-tenger és a Jón-tenger között, amelyet a Korinthoszi-földszoros átvágásával hoztak létre. A csatorna két oldalán a sziklák legmagasabb pontja 79 méter.

A Korinthoszi-csatorna már megépítésekor is csak a kor átlagos méretű hajóinak átbocsátására volt alkalmas. Bár kis szélessége és sekély vize nem teszi lehetővé, hogy a mai modern hajók áthaladhassanak rajta, ennek ellenére mégis jelentős forgalmat bonyolít. Évente 11 000, főként az idegenforgalomban működő hajó halad át rajta, de a nagy vízmélységet nem igénylő part menti teherhajó-forgalom jelentős része is itt halad át.

A mai csatornát 1881 és 1893 között építtette a görög állam Türr István és a Panama-csatorna építéséből is részt vállaló Gerster Béla tervei alapján, aki a csatornaépítő vállalat főmérnökeként vezette a munkálatokat. A neve elválaszthatatlanul összefonódott a Korinthoszi-csatornával.

A jelenet a National Geographic ’Európa a magasból’ második évadából származik, amit Magyarországon áprilistól láthatunk majd a NatGeo-n.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját. A sorozat új évadában Magyarország, Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország és Görögország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti és kulturális értékeit csodálhatjuk meg ebből az egyedi szemszögből.