Hírek

Több mint félmillió liter olaj ömlött a tengerbe Kaliforniánál

Az egyik tengeri olajfúrótoronyhoz tartozó vezeték lyukadt ki

Több mint félmillió liter nyersolaj szivárgott el egy tengeralatti vezetékből Kaliforniában, tönkretéve ezzel a tengerpartot.

Forrás: Allen J. Schaben/Los Angeles Times

Hatalmas olajszőnyeg alakult ki a dél-kaliforniai partvidéken egy tengeralatti olajvezeték szivárgása miatt – közölték vasárnap az amerikai hatóságok. A tájékoztatás szerint több mint 572 ezer liter olaj szivárgott a Csendes-óceánba. A szennyezés miatt le kellett zárni a Los Angelestől délre található Huntington Beach településének strandjait.

Forrás: EuroNews

Katrina Foley, Orange megye vezető tisztségviselője a Twitteren partra mosott halott madarakról és halakról számolt be. Az olaj szombaton ömlött ki egy vezetékből, amely több kilométerre található a partvonaltól. A térségben több tengeri olajfúrótorony is található.

“Mindennek visszafordíthatatlan hatása van a környezetre” – hangsúlyozta Foley. Mint írta, az olajszennyezésnek az Elly olajfúrótoronyhoz van köze. Hozzátette, hogy a szennyeződés Huntington Beach mólójától egészen Newport Beach településig húzódik a mind a szörfösök, mind a napozók körében közkedvelt partszakaszon.

Foley közölte azt is, hogy az olaj beszivárgott a Talbert lápvidékre is, jelentős károkat okozva a környezetvédelmi területen.

Egy horgony lehetett az oka

Az amerikai parti őrség szerint az olajszőnyeg harminchárom négyzetkilométernyi területet borít. A hatóságok önkéntesek közreműködésével próbálják megakadályozni, hogy a szennyeződés tovább hatoljon a lápvidékre, illetve a Bolsa Chica ökológiai rezervátumba.

Forrás
MTIEuroNews/YouTube