KörnyezetvédelemNagyvilág

Függőleges erdővel és növényekkel beültetett háztetőkkel teszik zöldebbé Utrechtet

A hollandiai városban egyetlen alkalmas felületet sem akarnak kihasználatlanul hagyni

A buszmegállók után a háztetők is “kizöldülnek” Utrechtben: a hollandiai városban egyetlen alkalmas felületet sem akarnak kihasználatlanul hagyni: a tetőket növényekkel és napkollektorokkal telepítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen. A több mint 300 ezer lakosú Utrechtben először tavaly a buszmegállók tetejét ültették be kis sárga virágú varjúhájjal, és most már azt tervezik, hogy minden háztetőt zölddé változtatnak, hogy ezzel gazdagítsák a város biodiverzitását – adta hírül a The Guardian.

A projekt egyik leglátványosabb példája lesz a város vasútállomásának közelében álló toronyház, amelyből „függőleges erdőt” varázsolnak. Az épület falait, erkélyeit és tetejét tízezer növénnyel borítják be: 360 fát, több mint kilencezer cserjét és virágot ültetnek el, ami annyi zöldet jelent, mint egy hektárnyi erdő. A zöld torony, amelyben 200 lakás lesz, 2022-ben készül el. A beruházók szerint évente 5,4 tonna szén-dioxidot tud majd elnyelni, és 41 tonna oxigént termel.

Stefano Boeri Architetti

A város vezetése szeptemberben tervez elfogadni egy rendelkezést, amelynek értelmében a város belterületén minden háztetőt “be kell zöldíteni”. Az önkormányzat már most is jelentős pályázati támogatást kínál a háztulajdonosoknak ehhez: pályázatonként 20 ezer euróig fedezi a költségek 50 százalékát. Az alacsonyabb háztetőket elsősorban zöld növényekkel ültetik be, a magasabbakra napelemet telepítenek. Utrechtet, a leggyorsabban növekedő holland várost egy tanulmány tavaly az ország legfenntarthatóbb városaként sorolta be.

Cikkajánló: Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a milánói Függőleges Erdő