Állatvilág

Európában ritkának számító Pápua szarvascsőrű fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A ritka madárfaj mindössze ötven példányát nevelik Európa állatkertjeiben.

Az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfaj fiókái, pápua szarvascsőrűek (Rhyticeros plicatus) keltek ki a Szegedi Vadasparkban; az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani – közölte Veprik Róbert igazgató. Pápua szarvascsőrűeket 2018 óta gondoznak Szegeden az ázsiai elefántok házában.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A ritka madárfajnak mindössze ötven példányát nevelik az európai törzskönyvi program keretében a kontinens állatkertjeiben. A Szegeden kikelt két fiókát sokáig nem lehetett látni, de ma már a látogatók is megleshetik a családot az elefántházi röpdében.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A szarvascsőrűek szaporodása egyedülálló az állatvilágban. A madarak magas esőerdei óriásfák odvait használják fészkeléshez, ahova a tojó befalazza magát, csupán egy kis nyílást hagyva, amelyen keresztül a párja átadja neki az általa összegyűjtött táplálékot, főként gyümölcsöket, kisebb állatokat. Így a kikelt fiókák csak akkor jutnak a szabadba, amikor már elkezdődhet a repülni tanulásuk .

Állatkertekben mesterségesen készítenek számukra odút, ahogy Szegeden is tették egy kisebb hordó átalakításával. A pár élt a lehetőséggel, és fészket is rakott benne, majd sikeresen kiköltötte és felnevelte fiókáit.

A pápua szarvascsőrű a család legnagyobb faja több mint 90 centiméteres testhosszal, és hatalmas csőrrel. A méretes, de viszonylag könnyű csőr a falazásban és a táplálékszerzésben is a madarak segítségére van.

Az Indonézia délkeleti-részén, Új-Guineán és a környező szigeteken élő pápua szarvascsőrűekre jelenleg a legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, főként díszes tollaiktól fosztják meg őket.

...
...