Hírek

A világűrből is látszik a dugó, amit a beszorult teherhajó okozott a Szuezi-csatornánál

Az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztbe fordult konténerszállító hajó komoly forgalmi dugót okozott már most a Vörös-tengeren. Az Európai Űrügynökség műholdja, a Sentinel-1 készített egy felvételt március 25-én arról, hány hajó rostokol a Szuezi-csatorna bejáratánál.

Kedd óta rostokló teherhajó “kiszabadítása” még hosszú időbe telhet, ez pedig komoly torlódást okozott a csatorna bejáratánál. Egy közeli hajón tartózkodó tengerész arról beszélt, a csatorna déli bejáratánál várakozó hajók száma exponenciálisan nő és ez világszerte hatással lesz a szállítási menetrendre.

A hivatalos adatok szerint a Szuezi-csatornánál pénteken 237 hajó várakozott. 107 a Vörös-tengeren várakozik, 41 a csatorna közepén, 89 pedig a Földközi-tengeren.

A Sentinel-1 március 25-én készített képet, amikor a hajó már keresztbe fordulva állt a csatornában, míg a baloldali képet négy nappal korábban, március 21-én készítette. Forrás: ESA

A Szuezi-csatorna a Földközi-tengert köti össze a Vörös-tengerrel, 193 kilométeres hosszával pedig ez a legrövidebb tengeri útvonal Európa és Ázsia között. A globális kereskedelem mintegy 12% -a halad át rajta, és becslések szerint már most napi 9.6 milliárd dollárnyi árut tartóztat fel naponta a kialakult dugó.

Vontatóhajók és kotrók próbálják kiszorítani az Ever Given-t, amely átlósan ékelődik át a vízi úton.

Forrás
hvg