KözlekedésNagyvilág

A világ legnagyobb repülőgép-temetője

Arizona államban, Tucsonban található a világ legnagyobb repülőgép temetője.

A Davis-Monthan Légitámaszpontot az 1950-es években hozták létre, ahol mára több mint 10 négyzetkilométeren, 4000-nél is több hadrendből kivont katonai repülőgép sorakozik. Az itt sorakozó repülők igen jó állapotban vannak, mivel a Sonora-sivatag száraz, alacsony páratartalmú levegőjének köszönhetően, minimális a korrózió.

Fotó: Shannon R. Smith
Fotó: Richard Baker

Hozzávetőlegesen 35 milliárd dollár értékű potenciális alkatrész pihen a sivatagban. Az itt elhelyezett repülőgépeket különböző csoportokba sorolják: első csoportba azok a repülők tartoznak, amelyek újra hadrendbe állhatók szükség esetén, második csoportba a még értékesíthető gépek tartoznak, a harmadik csoport repülői már csak alkatrészként használhatóak fel, és végül a muzeális értékű repülőgépek csoportja.

Az ide szállított repülőgépek konzerválási folyamaton esnek át, mely során az üzemanyag-, hidraulika- és olajtartályokat kiürítik, és konzerváló szerrel töltik fel. A légbeömlő nyílásokat pormentesen lezárják , a gép többi részét pedig a felmelegedés ellen egy különleges fényvisszaverő szerrel fújják be.