ÉpítészetKedvenc

1930-ban egy 9 emeletes épületet elforgattak 90 fokkal, miközben odabent mindenki dolgozott

Az Indiana Bell Telephone Company indianapolisi székházának áthelyezése az egyik legizgalmasabb művelet maradt az épületek áthelyezésének történetében.

Az Indiana Bell telefontársaság székhelye, amely az amerikai Indiana államot szolgálta ki egy 1907-ben épült, 8 emeletes, 11 000 tonnás épületben kapott helyet.

A vállalat 1929-ben úgy döntött, hogy nagyobb épületre van szükségük, de a régi épületet nem bonthatták le csak úgy, mert az alapvető szolgáltatást nyújtott a városnak. Az épület ráadásul azon a helyen helyezkedett el, ahová a nagyobb építményt szerették volna építeni. Végül úgy döntöttek, hogy a régi épületet a telek hátsó részébe költöztetik, hogy helyet csináljanak az új épületnek.

Fotó: William H. Bass Photo Company

A hatalmas vállalkozás 1930 októberében kezdődött. A következő négy hét során a masszív acél- és téglaépületet centiről centire 16 méterrel tolták dél felé, 90 fokkal elforgatták, majd ismét 30 méterrel nyugatra helyezték.

A munkát olyan precízen végezték, hogy az épület a költözés teljes időtartama alatt folyamatosan működött. Az épületet kiszolgáló összes közműkábelt és csövet, köztük ezernyi telefonkábelt, elektromos kábelt, gázvezetéket, csatorna- és vízvezetéket meg kellett hosszabbítani és rugalmasabbá kellett tenni, hogy a költözés alatt is folyamatos legyen a szolgáltatás.

via Gfycat

Egy mozgatható, fából készült járda lehetővé tette, hogy a dolgozók és az ügyfelek a költözés ideje alatt bármikor be- és kiléphessenek az épületből. A vállalat egyetlen munkanapot sem veszített, és a szolgáltatásuk sem szakadt meg a költöztetés időszaka alatt.