A leglátványosabb landolások az egyik legfélelmetesebb repülőtéren

A Princess Juliana nemzetközi repülőtér a világ egyik legrövidebb kifutópályájával rendelkezik.

A világ egyik legkülönlegesebb landolási élményét mind utasként, mind nézőként egy kicsiny szigeten, Saint Martin-on élhetjük át.

A sziget fehér homokos tengerpartja a karibi hangulaton kívül egy igazi kuriózummal is szolgál vendégeinek, mivel a Maho Beach közvetlenül a Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér mellett fekszik. A kifutópálya rövidsége miatt a strand felett csak 10-20 méter magasan szállnak el az ereszkedő repülőgépek.

A repülőgépek rendszerint a tenger felől közelítik meg a leszállópályát és a strand felett már elérik a minimális magasságot. A repülőgépek le- és felszállásának megtekintése olyan népszerű látványossággá vált, hogy a legtöbb bárban, étteremben és fórumon is kiírják a menetrendet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paul Luning (@pluning) által megosztott bejegyzés

A különleges  landolási procedúrának két oka van. Az egyik az, hogy a repülőteret a sziget földrajzi adottságai miatt csak strand felöli oldalról lehet megközelíteni. A másik ok a kifutópálya rövidsége, 2180 méter, ami miatt a nagyobb gépek, mint például a Boeing 747, a strand fölött már csak 10-20 méter magasan húznak el a strandolók feje felett, hogy maximálisan kihasználhassák a Maho Beach-től alig pár méterre kezdődő kifutópálya teljes hosszát.