A gyönyörű Nagy-korallzátony egy teknős szemével

A WWF kampánya, az SOS Reef a világ egyik természeti csodájának, a veszélyben lévő Nagy-korallzátonynak, és a veszélyeztetett teknősfajoknak a megmentésére szeretné felhívni a figyelmet

A természetvédelmi szervezet egy GoPro kamerát erősített egy közönséges levesteknős (Chelonia mydas) páncéljára, hogy megfigyeljék a veszélyeztettet faj természetes viselkedését, és különleges szemszögből mutathassák meg a gyönyörű Korallzátonyt, mely több mint 6000 korallfaj otthona.

A levesteknős nevét onnan kapta, hogy gyakran levest főznek a húsából ami a környezeti ártalmakkal együtt hozzájárult ahhoz, hogy erősen veszélyeztetett legyen.

Nagy-korallzátony

Nagy-korallzátony

UNESCO világörökségi bizottsága nemrég, a bonni ülésén elmondta, hogy a Nagy-korallzátony az elmúlt harminc évben elveszítette koralltakarója mintegy felét, de az UNESCO szerint Ausztrália a korábbi kritikára meggyőzően reagált. Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint “Ausztrália az UNESCO legutóbbi figyelmeztetése után 18 hónap alatt érte el, ami normális esetben egy évtizedig tartana. A víz minősége már most javult”. (2016)

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy van még tennivaló. A Nagy-korallzátony létét a tengerek felmelegedése, az ausztrál folyók és a part menti szénipar okozta szennyezettség fenyegeti elsősorban. A Nagy-korallzátonynak nemcsak ökológiai szempontból nagy a jelentősége, mint az egyik legnagyobb turistalátványosság Ausztrália számára kiemelten fontos gazdasági tényező is. (2016)

Nagy-korallzátony

Nagy-korallzátony

Nagy-korallzátony

VIDEÓ: