Nagyvilág

Whittier – egy kis alaszkai település, ahol minden lakos ugyanabban az épületben él

Whittier egy kis alaszkai település, amely korábban katonai támaszpont volt. Az amerikai hadsereg két hatalmas épületet épített az elszigetelt helyen, melyet egy hegyvidék és a tenger ölel körül. Whittier 14 emeletes épületét, a Begich Towerst (korábbi nevén Hodge Building) 1953-ban építette a hadsereg, pár év múlva azonban a katonák kivonultak és a Begich Towers polgári tulajdonban került.

Ebben az épületben él most a település kétszáz lakója, valamint itt található a posta, a rendőrség, a polgármesteri hivatal és az iskola is,továbbá egy beltéri játszótér, két bolt, egy fogadó és egy mosókonyha is van az épületben.

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

Whittiert szárazföldön csak egy hegyoldalba vájt, egyirányú alagút köti össze a külvilággal, de az is csak reggel 5.30 és éjjel 11 között van nyitva. A négy kilométer hosszú alagútban félóránként cserélődik, hogy melyik irányba halad a forgalom. Whittierben évente hat méternél is több hó esik átlagosan. Népszerű turistacélpont a nyári hónapokban, amikor akár 22 órán át le sem megy a nap. A hatalmas óceánjárókon évi 900 000 látogató köt ki itt is, akik aztán Alaszka partjai mentén hajóznak tovább, hogy megcsodálják a tenger élővilágát és a látványos gleccsereket. A település lakóinak többsége a kikötőben dolgozik, ami egész évben jégmentes.

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

Whittier

whittier

Whittier

Whittier alagútja:

Ilyen az élet Whittierben, egy tanárnő mesél az itt élők mindennapjairól: