ÁllatvilágHírek

Visszaengedték a vadonba Covit, a mentett jaguárt Mexikóban (videó)

A műholdas jeladó szerint a valószínűleg autóbaleset okozta sérüléseiből felgyógyított fiatal hím él és virul a természetben.

Száznapos gyógykezelés és rehabilitáció után engedtek vissza a vadonba egy jaguárt a mexikói Quintana Roo államban. A szabadulás pillanatait videóra vették, így a nemrég közzétett felvételen látható, amint a fiatal hím kiugrik a szállítóketrecből, amiben a Sian Ka’an rezervátumba utazott, habozva megáll, majd hangtalanul eltűnik a rengetegben.

„Egyetlen hang nélkül indult el, hogy visszailleszkedjen az őserdőbe, és azonnal álcázta magát” – mondta Joaquin de la Torre, az International Fund for Animal Welfare (ifaw) nevű, nemzetközi állatvédő szervezet karibi és latin-amerikai igazgatója. A Covinak elnevezett jaguár műholdas jeladóval ellátott nyakörvet visel, hogy a szakemberek figyelemmel kísérhessék a mozgását.

„Vadászik, táplálkozik, él és virul, ez önmagában is siker” – tette hozzá de la Torre.

Covit június közepén találták meg Chetumalban, lapockasérülést szenvedett, a testén zúzódások voltak, amelyek szakértők szerint autóbalesetből származtak, de nem voltak súlyosak.

A szervezet szerint a mentés, amelyben a mexikói Országos Jaguármentő Csoport, a szövetségi és az állami környezetvédelmi hatóságok is együttműködtek, hatalmas siker. Azt is közölték, először sikerült a térségben sebesült jaguárt megmenteni, meggyógyítani, rehabilitálni és visszaengedni a vadonba.

Mexikóban mintegy négyezer jaguár él. Környezetvédők szerint az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje komoly veszélyben van.

Forrás
MTI