Hírek

Úr és szolgája testét rekonstruálták Pompejiben – videó

A Vezúv kitörése elől lemenekülhettek a villa alsó szintjére, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket.

A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálnia olasz tudósoknak. A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában. Még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.

A két ember közül a fiatalabb, 18-25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebb pedig egy 30-40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A kutatók szerint mindét férfi 79. október 25-én halt meg. A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel, ahol 2017-ben lovak maradványait is megtalálták.

A tudósok közleménye szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket. A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamu rétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból állapították meg.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak. Bár a pompeji múzeum a közönség előtt zárva van a pandémia miatt, a kutatók tovább dolgoznak.

Forrás
MTI