Hírek

Több tonna szemét úszik Magyarország felé

A heves esőzések miatt megáradt Latorca ukrajnai szakaszán több helyen is hatalmas hulladéksziget alakult ki.

Akár napokon belül Magyarországra érhet az a több tonna szemét, ami a heves esőzések miatt megáradt Latorcába került. A folyó ukrán oldalán feltorlódott hulladékról több felvétel is készült, amiről a Tisza takarítását évek óta önkéntesekkel végző PET Kupa csapata számolt be. A környezetvédők azonnal felhívták az ukrán, a szlovák és a magyar hatóságok figyelmét a természetkárosításra, aminek eredménye is lett.

Az ukránok készülnek takarításra és megpróbálják a hulladékot kitermelni – mondta Hankó Gergely. A magyar Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője kiemelte: az Országos Vízügyi Főigazgatóság a szlovák-magyar határvízi megállapodás mentén kérte a szlovák kollégák segítségét, hogy lehetőség szerint avatkozzanak be a szlovákiai területen, vagy a Latorcán, vagy amikor az már belefolyik a Bodrogba.

A PET Kupa önkéntesei már megérkeztek a Bodroghoz a szlovák-magyar határszakaszon, hogy azonnal megkezdhessék a vízen úszó hulladék összegyűjtését, ha mégis elérné Magyarországot. A szakember szerint azonban nem csak kívülről fenyegeti szennyezés a magyar folyókat, mert ahogy haladnak lefelé a vízen, egyre több magyar feliratú csomagolóanyaggal lehet találkozni.

Forrás
EuroNews/YouTube