ÁllatvilágHírek

Több mint 4 millió rágcsálót pusztíthatnak el a Magyarországon telelő fülesbaglyok

16 455 erdei fülesbagoly telelt Magyarország településein az országos felmérés eredménye szerint.

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2021. évi országos lakossági felmérésének összesítése: január végén 16 455 erdei fülesbagoly telelt Magyarország 670 településén lévő 991 helyszínen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közlése szerint.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt. A közlemény szerint nagy siker, hogy 2021-ben 149 olyan településről is kaptak információkat, ahonnan tavaly nem. Ezek közül 88-ban találtak is baglyot.

A tájékoztatás szerint a beérkező adatokból levonható sok következtetés közül az egyik legsokatmondóbb a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 455 bagoly legalább 4 113 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban.

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 102,8 tonna. A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.