Hírek

Tíz évre is kitelepíthetik egy svájci falu lakóit

Második világháborús lőszerek eltávolítása miatt kell elhagyniuk otthonaikat a Mitholzban élőknek.

Több mint egy évtizedre is otthonuk elhagyására kényszerülhetnek Mitholz lakói, mert 3500 tonna, a második világháborúból visszamaradt lőszert kell eltávolítani egy hegyoldalba vájt fegyverraktárból.

A svájci kormány hétfőn fogadott el egy, átszámítva egymilliárd dolláros tervet a veszélyessé vált világháborús lőszerkészlet ártalmatlanítására, amelynek pusztán az előkészítése is egy évtizedet vesz igénybe, így a kitelepítés is várhatóan legkorábban csak 2030-ban kezdődhet meg.

A Berni-Alpokban fekvő hatalmas földalatti lőszerraktárt a második világháború alatt létesítették arra az esetre, ha Svájcot semleges státusza ellenére katonai támadás érné. Az elképzelés az volt, hogy az országot érő támadás esetén katonák beásnák magukat a hegyekbe és titkos földalatti átjárók egész rendszerét, valamint a hegyekben elrejtett lőszert felhasználva állnának ellent.

A háború esetére felhalmozott 7000 tonna lőszer egy része 1947. december 19-én, röviddel éjfél előtt felrobbant. Hatalmas törmelékesőt zúdult a környező lakóépületekre, kilenc ember vesztette életét. A robbanás lerombolta a városközpontot és a vasútállomást is.

A település hamar újjáépült, a hegyoldalba vájt raktárban azonban továbbra is megmaradt 3500 tonna lőszer – légibomba, akna és kézigránát –, amelynek állapota egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A jelenlegi biztonsági előírások szerint a mitholzi lőszerlerakat „elfogadhatatlan” veszélyt jelent – közölték a hatóságok.

A kormány szerint a közelmúltban végzett állapotfelmérés nagyobb kockázatot tárt fel, mint amekkorát az 1949-es és az 1986-os vizsgálat állapított meg. A korábbi felmérések szerint is fennállt a robbanás veszélye, de akkor úgy ítélték meg, hogy az csak magát a katonai létesítményt érintené, ráadásul az elöregedő lőszer elszállítása túl kockázatos lenne, főleg geológiai okokból.

A kormány utasította a védelmi minisztériumot, hogy 2022 őszére dolgozzon ki tervet a kitelepítésben érintett mintegy 170 személy evakuálására és kártalanítására. A kormány szerint a helyi hatóságok és lakosok is elfogadták a gigantikus fegyvermentesítési tervet, amelynek megvalósítására 900 millió svájci frankot (300 milliárd forint) irányoztak elő.

Forrás
MTI