Állatvilág

Ritka látvány: dugongcsorda jelent meg a thaiföldi vizekben

Az utóbbi években ritkán lehetett dugongokat látni a sekély thaiföldi vizekben a túl nagy emberi jelenlét és a tengervíz szennyezettsége miatt

A rendkívül félénk állatot a koronavírus-járvány miatti leállások előtt csak ritkán látták errefelé. Azonban amint eltűntek a turistahajók, és a velük járó zaj, valamint szennyezés, a tengeri emlősök megjelentek. Drónfelvételen látszik, hogy a népes dugongcsorda a turistamentes part közelében zavartalanul ejtőzik, tengeri füvet legel és olykor a víz felszínén lebeg.

A tengeri nemzeti parkok igazgatóságának közzétett drónfelvételén jól látszik, amint a tengeritehén-félék egy több mint 30 egyedből álló csordája a ritka nyugalmat kihasználva zavartalanul ejtőzik, tengeri füvet legel és olykor a víz fölé emelkedik levegőért a tiszta víz felszínén Libong sziget turistáktól mentes partjánál.

Az utóbbi években ritkán lehetett dugongokat látni a sekély thaiföldi vizekben a túl nagy emberi jelenlét és a tengervíz szennyezettsége miatt. Egy tengerbiológus szerint, a dugongok érzékenyek a motorcsónakok és az emberek jelenlétére, és most, hogy eltűntek a turisták a strandokról, bátrabban csoportosulnak és közelebb merészkednek a parthoz.

A lomha mozgású, 3,4 méteresre is megnövő dugong, amely közeli rokona a jobban ismert tengeritehén-félének, a manátusznak, más néven lamantinnak, veszélyeztetett fajnak számít, Thaiföld déli részének partvidékén mintegy 250 példány élhet belőle.