ÁllatvilágHírek

Repülővel indult új otthonába a világ legmagányosabb elefántja (videó)

A rossz körülmények között szenvedő Kaavan megmentéséért Cher is kampányolt.

Órákig tartott, amíg a „világ legmagányosabb elefántját” vasárnap elhelyezték abban a fémketrecben, amelyben egy orosz teherszállító repülő hétfőn egy kambodzsai rezervátumba repíti, ahol végre társakra találhat. Ez lehetett a művelet legkritikusabb szakasza, ha ugyanis Kaavan megijed, elmenekül vagy nem akar bemászni a ketrecbe, az hónapokkal odázta volna el az indulást, mert a mentőcsapatnak meg kell nyugtatnia és vissza kell szereznie az állat bizalmát – mondta Martin Bauer, a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet szóvivője.

A Négy Mancs 2016-ban kezdeményezte az elefánt kimentését a pakisztáni állatkertből, ahol méltatlan körülmények között élt 35 évig. Egy pakisztáni bíróság augusztusban el is rendelte az állatkert bezárását. Cher legendás amerikai színész-énekes, aki szintén hosszú ideje küzd a magányos állat kiszabadításáért, a múlt héten Iszlámábádba utazott, hogy tovább kampányoljon. Az állatvédő szervezete, a Free the Wild, a Négy Mancs, valamint Eric Margolis újságíró és aktivista együtt dolgozott Kaavan elszállításán, ami nagyjából 400 ezer dollárba (120 millió forint) kerül. A színész dokumentumfilmet is forgat a mentőakcióról.

„A kambodzsai rezervátumban három nőstény vár Kaavanra, új partnere lehet, új életet kezdhet” – mondta Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, aki az elmúlt három hónapban kezelte az állatot.

A hím ázsiai elefánt párja, Szaheli 2012-ben egy fel nem fedezett kis fertőzés következtében elpusztult. A teteme napokig feküdt Kaavan mellett, mire elszállították. A hím állat azóta egyedül élt. Mivel azonban az elefántok társas lények, párja elvesztése az egészségére is rossz hatással volt.

Idén megállapították, hogy az egészségtelen, napi 250 kilogramm cukornádból álló étrendje miatt veszélyesen elhízott. Az állatorvosa segítségével három hónap alatt 450 kilogrammot fogyott, így mozgékonyabban, karcsúbban, már csak valamivel több mint négytonnásan hagyhatta el vasárnap az állatkertet.

Forrás: Twitter

Kaavan mindössze egyéves volt, amikor Srí Lanka ajándékaként Pakisztánba érkezett. Az állatkertben egy kis, vizesárokkal körülvett karámban volt leláncolva. A talaj irritálta a lábát és a körmeit, ezért Kambodzsában hosszú gyógykezelés vár rá.

Az állatkertben egykor 500 állat élt, augusztusra azonban alig 30 maradt. Noha a mentőakció főhőse az elefánt, a Négy Mancs már majdnem minden állatot elszállított az állatkertből. Egy szarvas, egy majom és két táncoló medve, Suzie és Bubaloo maradt már csak ott, őket decemberben viszik új lakóhelyükre.

Frissítés:

2. Nap Kambodzsában

Forrás
MTI