ÁllatvilágHírek

Pókok milliói árasztották el a házakat az ausztráliai árvíz elől menekülve

Ausztrália legnépesebb állama, Új-Dél-Wales az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvízével küzd, amit a heves esőzések okoztak.

Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke közölte, hogy több száz embert mentettek már ki az árvízből és az állam északi részén fekvő Mid North Coast régió számos településén rendelték el a lakosok kimenekítését, ahol Berejiklian szerint “száz éve nem látott” természeti csapás várható.

A heves esőzések okozta ár elől nem csak az emberek menekülnek, hanem az állatvilág is próbál túlélni. Pókok milliói menekülnek a házak falára, és a vízszint emelkedésével a kígyók a fákon próbálnak menedékre lelni.

Mindenesetre egy arachnológus megnyugtatta az embereket, hogy a szokásosnál nincs több pók, csak épp az emberek most többet látnak belőlük az árvíz miatt. A szakember azt kérte az emberektől, hogy ha pókokat látnak, gyakoroljanak egy kis empátiát velük szemben, még akkor is, ha félnek tőlük, hiszen ők csak teszik a dolgukat, megpróbálnak túlélni, ráadásul az ökoszisztéma nagyon fontos tagjai, ha nem lennének, mindent elárasztanának a rovarok: „Legalább olyan fontos, hogy megmentsük a pókokat, mint az, hogy megmentsük a koalákat.” Az árvíz visszahúzódásakor pedig el fognak tűnni, senkinek sem ártanak. – írja a hvg

Az államban eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára. Újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.