HírekTudomány

Négy űrhajóssal kilőtték a SpaceX űrhajóját – videó

Ez Elon Musk űrvállalatának harmadik olyan repülése, melyben ember is részt vesz.

Elindult a floridai Kennedy űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) pénteken a SpaceX amerikai űrhajó, a fedélzetén négy asztronautával.

Fotó: NASA

Most először használtak „újrahasznosított”, az előző űrrepülésnél használt hordozórakétát, a Falcon 9-es felszállását nagy tapssal köszöntötték a SpaceX repülésirányító termében.

Ez az Elon Musk által alapított SpaceX magánvállalat harmadik repülése emberekkel a fedélzeten. Ezúttal két amerikai asztronauta, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet francia és Hoside Akihiko japán űrhajós utazik az állomásra.

Az amerikai űrsiklóflotta kilenc évvel ezelőtt történt leállítása óta az Amerikai Űrhajózási és az Űrkutatási Hivatal (NASA) az orosz Szojuz rakétáktól függött asztronautáinak az űrállomásra juttatásában, most a SpaceX szállítja az amerikai űrhajósokat az ISS-re.

A repülési parancsnok az 53 éves amerikai Shane Kimbrought, a légierő nyugalmazott helikopterpilótája ezredesi rangban. 2004 óta űrhajós, 2008-ban űrsiklón repült, nyolc évvel később pedig az űrállomás orosz részlegében segédkezett az űrállomás bővítésén.

A pilóta, a 49 éves Megan McArthur, ugyanabban az ülésben utazik a SpaceX-en, mint közel egy éve a férje, Bob Behnken. Tizenegy éve járt az űrben egy űrsiklón, a Hubble űrteleszkópot javító csapat tagjaként. McArtur eeredeti szakmája óceanográfus, 2000-ben lett űrhajós.

A 43 éves francia Thomas Pecquet a francia légierő pilótája volt, amikor az Európai Űrügynökség 12 éve űrhajósnak választotta. 2016-ban a Szojuz űrhajó fedélzetén utazott az ISS-re, ahol fél évet töltött.

Az 52 éves, mérnök foglalkozású Hoside Akihito 1997-ben az ISS Kibo laboratóriumának kifejlesztésén dolgozott. Ő szerelte fel a Kibót (Remény) 2008-ban, amikor a Discovery űrsiklóval az ISS-re utazott. Az űrállomásra 2012-ben tért vissza fél évre, ezúttal a Szojuz fedélzetén.

Forrás: SpaceX

A SpaceX várhatóan 24 órán belül dokkol a Nemzetközi Űrállomáson.

Április 9-én a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hezfedélzetén háromfős legénységgel. A Gagarin utasaival, Oleg Novickijjel, és Pjotr Dubrovval, az orosz Roszkoszmosz, valamint az amerikai Mark Vande Heittel együtt az állomáson a SpaceX érkezéséig tíz űrhajós tartózkodik: két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi.

A legénység utóbbi négy tagja tavaly októberben, a SpaceX Crew fedélzetén érkezett a Föld felszíne fölött mintegy 400 kilométeres magasságban keringő objektumhoz.

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi a tervek szerint április 28-án tér vissza a Földre a SpaceX rakétával.