ÁllatvilágHírek

Mindössze 211 példány maradt a galápagosi rózsaszín iguanából

A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát (Conolophus marthae) 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként.

Tudósok becslése szerint már csupán 221 egyed él a galápagosi rózsaszínű szárazföldi iguánából. Mintegy 30 tudós és galápagosi parkőr vett részt abban az expedícióban, amely az Isabela sziget északi részén végzett állatszámlálást, ahol a gyíkfaj őshonos.

Forrás: EuroNews

“A számlálás idején 53 iguána élőhelyét azonosítottuk és rövid ideig befogtuk az állatokat, ezek 94 százaléka a tengerszint felett több mint 1500 méteren él” – közölte a Galápagosi Nemzeti Park. “Ez alapján úgy becsüljük, hogy a populáció nagysága 221 egyed” – tették hozzá.

 

Kizárólag egy 25 négyzetkilométernyi területen él a Wolf vulkánon, ahol a nemzeti park szakemberei kamerákat állítottak fel viselkedésük tanulmányozására és a rájuk leselkedő veszélyek megfigyelésére. Az egyedszámlálás előtt szakemberek mintegy 350 példányra becsülték a populációt.

Eddig egyetlen fiatal egyedet sem találtunk – mondta Washington Tapia, a számláslásban részt vevő egyik tudós. Az, hogy egyetlen térségre korlátozódik élőhelyük, különösen sebezhetővé teszi a fajt – magyarázta.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.