Hírek

Megbénult Spanyolország a rendkívüli hóhelyzet miatt

Már négy ember vesztette életét a spanyolországi ítéletidőben: ketten az utóbbi évtizedek legnagyobb havazása, ketten pedig a Filomena nevű vihar bekövetkező áradások miatt.

Egyre nagyobb fennakadásokat okoz a rendkívüli havazás Spanyolország középső részén. A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra.

Fotó: Juan Medina

Madridban lényegében megbénult a közlekedés. Le kellett állítani a buszjáratokat, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Az egyetlen működő közlekedési eszköz a metró, amely emiatt 24 órán keresztül folyamatosan szállít utasokat. A többség gyalog járja az utcákat. Van aki síelve vagy hótalpakon gyorsít a tempón.

Péntek éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben.

A kórházakat is elszigeteli az erős havazás Spanyolországban

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros.

A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire. A helyzet azonban azóta sem javult, nem mérséklődött a hóesés.

Toledóban megbénult a tömegközlekedés, és már katonák is segítenek az utak megtisztításában. Az előrejelzések szerint vasárnap estig akár a 40 centimétert is elérheti a hóvastagság Spanyolországban.

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba.