KedvencLátni kellNagyvilágUtazás

Machu Picchu – virtuális túra a varázslatos inka romvárosban

A varázslatos Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom romvárosa, a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye

Peruban, az Andok hegyláncai között egy nehezen megközelíthető hegynyergen bújik meg az erődített város, 2430 méteres magasságban.

A Street View-szolgáltatással már a Machu Picchu és más inka emlékhelyek is bejárhatók, hiszen a Google korábban engedélyt kapott a perui kormánytól a híres romváros feltérképezéséhez és a szükséges felvételek elkészítéséhez.

Machu Picchu

A Street View több éve megkezdte működését a dél-amerikai országban: Peru néhány nagyvárosa, többek közt Lima, Trujillo, Arequipa, Chiclayo és Piura már bebarangolható virtuálisan. A Google 2012 év végén látott hozzá a felvételek elkészítéséhez, a cég azonban nemcsak a városokat akarta bemutatni, hanem arra is engedélyt kapott a perui kulturális minisztériumtól, hogy feltérképezze a Machu Picchut. A projekt kezdetén Luis Jaime Castillo kulturális miniszterhelyettes azt mondta, hogy Peru csak jól járna azzal, ha a Machu Picchu is bejárható lenne a Street View révén. “Jót tenne az ország hírének, az oktatásnak és a turizmusnak”.

Machu Picchu

A Google több különleges helyszínt is feltérképezett már, ezekhez munkatársaiknak sokszor különleges eszközöket kell használniuk. Az autóval nem bejárható helyszíneken a Street View munkatársai gyakran átalakított kerékpárokat használnak, hogy “közel férkőzzenek”. A szigorúan védett Machu Picchun is nehéz dolguk volt. Az Andokban megbújó inka fellegvár nehezen megközelíthető, rengeteg lépcső és emelkedő vezet fel rá, ezért az út egy részét gyalogszerrel kellett megtenniük, hogy feltérképezzék.

Machu Picchu

VIDEÓ – Így készültek a felvételek:

Machu Picchu a Street View-n: