HírekKörnyezetvédelem

Kiszivárgott: lassítanák a fosszilis energiaforrásokról a megújuló forrásokra való átállást

Egyes országok azért lobbiznak az ENSZ-nél, hogy a világnak ne kelljen olyan gyorsan csökkentenie a fosszilis tüzelőanyagok használatát, mint ahogyan azt tervbe vették.

Forrás: EuroNews/YouTube

Vészharangot kongat az ENSZ Környezetvédelmi Programja, amely jelentést tett közzé a termelési hiányosságokról.

A jelentés szerint a megnövekedett éghajlati törekvések és a zéró károsanyag-kibocsátási kötelezettségvállalások ellenére a kormányok több mint kétszeres mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot terveznek előállítani 2030-ban, mint amennyi összhangban lenne a globális felmelegedés 1,5 fokos korlátozásával.

A jelentés közzétételével szinte egy időben kiszivárgott dokumentumok kerültek a BBC birtokába, melyek szerint egyes kőolajtermelésben és szénbányászatban érdekelt országok, például Szaúd-Arábia és Ausztrália, vagy a nagy felhasználók közül Japán azért lobbiznak az ENSZ-nél, hogy a világnak ne kelljen olyan gyorsan csökkentenie a fosszilis tüzelőanyagok használatát, mint ahogyan azt tervbe vették.

A kiszivárgott dokumentumok több mint 32 ezer beadványt tartalmaznak, melyeket kormányok, vállalatok és más érdekelt felek nyújtották be az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC), amely hat-hét évente állítja össze jelentését, melynek feladata az éghajlatváltozás tudományának értékelése. Bővebben…

Forrás
EuroNews