ÁllatvilágKedvenc

Így esznek a flamingók a különös alakú, görbe csőrükkel

A San Diego Állatkert egy látványos víz alatti videón mutatta meg a szokatlan táplálkozásukat, ahogy ezek a rózsaszín madarak a víz alatt falatoznak.

A víz alatti képsorokat oktatási céllal készítették, hogy minél többen megismerkedjenek az egzotikus tollas madarak táplálkozási szokásaival.

A videón a madarak fejjel lefelé, a kifutójukban kialakított medencében lakomáznak. A flamingók számára így természetes elfogyasztani a táplálékukat.

Az állatkert etetőmedencében nincsenek apró, vízi élőlények, helyettük speciális, tápanyagokban gazdag granulátumokat kapnak a gondozóiktól. A táplálékuk béta-karotinban gazdag, mely összetevő nélkülözhetetlen, hogy a rózsaszín flamingók megőrizzék jellegzetes színüket.

Táplálkozás közben a csőrükkel beszívják a környező vizet, amit a speciális lamelláikon keresztül megszűrnek. A horgas csőrük felső részében található recés rész szűri ki az iszapot és az egyéb szennyeződéseket is. A dugattyúszerűen mozgatott nyelvükkel juttatják be a biológiai szűrőrendszerükbe a vizet, a felesleg pedig oldalt távozik.

Forrás
MyModernMet