HírekKörnyezetvédelem

Hulladékból építettek elektromos autót

A kétüléses sportautó, amelyet holland egyetemisták tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból készítettek, 220 kilométert képes megtenni.

A kétüléses Luca névre keresztelt sportautó óránként 90 kilométer csúcssebességet képes elérni és teljes feltöltöttséggel 220 kilométert tud megtenni – közölte az Eindhoveni Műszaki Egyetem.

„Ez egy valóban különleges autó, mivel hulladékból készült. Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból, a belsejéhez válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk” – mondta Lisa van Etten projektmenedzser a Reuters brit hírügynökségnek. A gépkocsi karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot használtak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek.

A gépkocsit 18 hónap alatt készítette el 22 egyetemista azzal a céllal, hogy bizonyítsák a hulladék felhasználásának számtalan lehetőségét.

„Igazán reméljük, hogy a gépkocsigyártók elkezdik használni a hulladékot. Számos alkalmazási területe van. Egyre több cég használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat a gépkocsik belsejéhez, mi meg akartuk mutatni, hogy alváz is készülhet belőle” – hangoztatta Matthijs van Wijk, a csoport vezetője.