ÁllatvilágElképesztő

Gigantikus medúzát fedeztek fel búvárok az angol partoknál

A kutatók a tengerek védelmére létrehozott kampány kereteiben forgatott a területen és a hét napig tartó útjuk során a brit partok mentén számos fókát, bálnát és delfint is láttak

Óriási medúzát örökítettek meg búvárok az angol partoknál. Lizzie Daly biológus és Dan Abbott állatokra specializálódott fotós látta meg a cornwalli partoknál a hatalmas, emberméretű, krémszínű gyökérszájú medúzát (Rhizostoma pulmo). A faj egyedei általában feleekkorára nőnek. A kutatók a közösségi médiában tették közzé a felvételeket a különleges állatról.

„Hihetetlen érzés volt ekkora méretű medúzát látni. Egyikünk sem látott még soha ekkorát, megrázó és csodálatos élmény volt néhány pillanatra megosztani vele az életteret” – mondta Daly.

A biológus és munkatársa a Wild Ocean Week nevű, a tengerek védelmére létrehozott kampány kereteiben forgatott a területen. Hét napig tartó útjuk során a brit partok mentén számos fókát, bálnát és delfint láttak.

A gyökérszájú medúza az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjai közelében tanyázó nagy, 40-90 cm átmérőjű élőlény. Planktonszűréssel táplálkoznak, de a vízben sodródó nagyobb, akár szabad szemmel is látható szervezeteket is képesek elkapni tapogatóik, és a bennük található csalánsejtek segítségével. A legtöbb táplálékhoz mégis úgy jutnak, hogy folyamatosan átszűrik a vizet, kivonva belőle az állati planktont alkotó, szabad szemmel láthatatlan élőlényeket. Naponta akár több ezer liternyi vizet is képesek ilyen módon átszűrni. A csípésük egyébként fájdalmas, de nem életveszélyes. A csípés utáni viszketés és bőrpír néha csak két nap elteltével jelenik meg.

Forrás: marinespecies.org/Roberto Pillon