ElképesztőHírek

Felavatták az Ilisu duzzasztógátat, amely elárasztotta a világ egyik legősibb települését

Felavatták a Tigris folyó legnagyobb víztározóját Törökország délkeleti részén. Az Ilisu duzzasztógát a tervek szerint Törökország összes villamos energiájának 4%-át állítja majd elő. A nyitóünnepségen Recep Tayyip Erdogan török elnök vágta át a vízierőmű átadását jelképező szalagot.

A környezetbarátnak mondott vízenergia termelésének áldozatául esett a világ egyik legősibb települése

A világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése volt a Törökország délkeleti részén, a Tigris folyó partján fekvő Hasankeyf. A már csak múlt időben említhető várost az elmúlt nem kevesebb mint 12 ezer évben több mint 20 különböző kultúra népei lakták. A legkorábbi lakók barlangokat vájtak a környező mészkősziklákba, a rómaiak erődítményt építettek, a középkorban pedig a Selyemút fontos állomása volt Hasankeyf. Az Oszmán Birodalom az 1500-as években foglalta el a területet, amely azóta is Törökország része maradt, bár ma már többségében kurdok lakták.

Az ősi város teljesen víz alá került, az elárasztástól csak a hegytetőre épült római erőd és az a néhány műemlék menekült meg, amelyeket az elmúlt években egészben szállítottak biztonságos magasságba.

Zeynel Bey 15. századi kőből készült türbéjét, amely 1100 tonnát nyom, egy darabban szállították el az újkőkori Hasankeyfből a helyette épült új településre.

A duzzasztógá Hasankeyftől folyásirányban 56 kilométerre a helyi és nemzetközi tiltakozás ellenére épült meg. A 135 méter magas Ilisu-gát a maximális vízszint elérésével 1200 MW elektromos energiát termel, ami Törökország teljes energiatermelésének 4%-át teszi ki. A gát megépítése a Délkelet-Anatólia projekt nevű fejlesztési terv része, amelynek keretében a Tigrisen és az Eufráteszen 22 völgyzárógát és 19 vízerőmű épült.

A Tigris vizének felduzzasztása miatt az Ilisu-gát mögött 190 km2 területű víztározó jött létre. Az ősi Hasankeyf több mint 70 ezer lakosát kellett a közelben, a Tigris másik partján, magasabban felépített új városba költöztetni. Emellett a szír és iraki határ közelében épített duzzasztómű csökkenti a két szomszédos országban a Tigris vízhozamát.

A NASA Earth Observatory honlapján közzétett űrfelvételekkel érzékeltetjük a vízszint emelkedését, a terület elárasztását.

A Landsat–8 OLI műszerének 2019. február 22-én készített felvétele az Ilisu-gátról és a Tigris völgyének a duzzasztással érintett szakaszáról. A gát jobbra lent, Hasankeyf térsége a kép közepén látható. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

A NASA Earth Observatory cikke alapján a Landsat–8 OLI (Operational Land Imager) műszerének 2019. február 22-én és 2020. március 12-én készített felvételeit, illetve azok kinagyított részleteit láthatjuk az Ilisu-gátról és a Tigris völgyének a duzzasztással érintett szakaszáról. A tározó vízszintje 2020. február 19-én 479,3 méter tengerszint feletti magasságban volt, és naponta mintegy 15 centiméterrel emelkedett. Teljes feltöltésnél a vízszint 525 méter magasságúvá vált.

A Landsat–8 OLI műszerének 2020. március 12-i felvétele ugyanarról a területről. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)
A fenti két felvételnek a gát környékét ábrázoló részlete. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)
Hasankeyf környéke a duzzasztás megkezdése előtt, a fenti, 2019. februári kép kinagyított részletén. A Tigris déli partján az ősi város, a folyótól északra a 70 ezer elköltöztetett lakója számára épített New Hasankeyf látható. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)
Hasankeyf környéke a duzzasztás megkezdése után, a fenti, 2020. márciusi kép kinagyított részletén. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

Hasankeyf a Google térkép 2021-es műholdfelvételén

Fotók a település elárasztásáról

Forrás
EuroNews/YouTubeŰrvilág hírportál