KörnyezetvédelemKözlekedésUtazás

Először indítanak léghajójáratot az Északi-sarkra

Egy svéd légitársaság, az OceanSky Cruises azt tervezi, hogy forradalmasítja a repülési iparágat a fenntartható jövő érdekében.

A légi közlekedés 2018-ban a teljes CO2-kibocsátás 2,5%-át tette ki és a kibocsátás az 1980-as évek közepe óta megduplázódott. Ezért lenne bölcs dolog fenntarthatóbb légiközlekedési módokat keresni. Itt jöhetnek a képbe a léghajók, amelyeket az utóbbi időben kezdtek el újra felfedezni és az utazás kényelmes és klímabarát módját kínálják.

Forrás: OceanSky Cruises

Az 1920-30-as években használt léghajók népszerűsége a hírhedt Hindenburg-katasztrófa után csappant meg, amikor az LZ 129 Hindenburg német utasszállító léghajó egy elektromos szikra miatt kigyulladt, majd a láng hidrogénnel való találkozásakor felrobbant és a földbe csapódott.

Most egy svéd légitársaság, az OceanSky Cruises azt tervezi, hogy forradalmasítja a repülési iparágat a fenntartható jövő érdekében. Első útjaikon 2024-től luxus léghajóval szállítják majd az utasokat a Föld legészakibb pontjára, ahol egy hatórás szabad program erejéig le is szállnak majd a jégtáblákra.

A cég léghajója leginkább egy luxusjachthoz hasonlít. A tágas léghajó 8 darab 10 m2-es kétágyas kabinnal rendelkezik majd, amelyek teljesen felszereltek, nagy panorámaablakokkal, saját fürdőszobával és gardróbbal rendelkeznek. Az alacsony magasságban repülő léghajó alján lévő nagy ablakok révén pedig az utasok az egész út során élvezhetik a csodálatos tájat.

Forrás: OceanSky Cruises

Az OceanSky Cruises azt ígéri, hogy a léghajó az út során néha alig harminc méteres magasságban fog közlekedni, vagyis elég alacsonyan ahhoz, hogy az utasok bálnákat vagy akár jegesmedvéket is láthassanak fentről. Az utasokon kívül a hajón egy héttagú személyzet teljesít majd szolgálatot, a négy pilóta mellet egy légikísérő, a küldetésvezető és egy séf alkotja a személyzetet.

Az utasok a Norvégiához tartozó Spitzbergákról indulnak majd el az összesen 38 órás útra.

 

Forrás: OceanSky Cruises

A léghajók természetüknél fogva könnyűek és a repülőgépekhez képest 80%-kal kevesebb energiát igényelnek, ami rendkívül hatékony és fenntartható kialakítást tesz lehetővé. Míg a repülőgépek ötször gyorsabbak, a léghajók lassúságuk miatt kisebb magasságban és kisebb ellenállással tudják ugyanazt a távolságot megtenni.

A léghajóknak a repülőgépekhez képest kisebb motorjaik vannak, ami azt jelenti, hogy kevesebb lóerővel, de több motorral rendelkeznek, így ha motorprobléma lép fel, az egy léghajónál nem igazán jelent akkora problémát.

A léghajók nem csak lassan repülnek, de lassú sebességgel szállnak fel és le is, ami drámaian csökkenti az ütközés esélyét, mivel a legtöbb repülőgépbaleset felszállás vagy leszállás közben történik. Az erős, szakadásbiztos héjakkal és rétegekkel készült léghajóknak a repülőgépek építésére fordított energia és pénz töredékére van csak szükségük.