Állatvilág

Élőben lehet követheti egy frissen kikelt albatroszfióka életét

A nap 24 órájában működő webkamerán keresztül lehet nyomon követni egy vasárnap kikelt északi királyalbatrosz-fiókának és szüleinek mindennapjait Új-Zélandon.

Az úgynevezett Royal Cam-et a Déli-szigeten lévő Otago régió északi királyalbatrosz (Diomedea sanfordi), maori nevén toroa kolóniájának egy-egy költőpárjára irányítják rá minden évben. Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban, majd visszahelyezték a fészekbe apja, az LGK nevű madár alá. Az apa és az LGL nevű anya két hónapon át gondozza intenzíven a fiókát.

Fotó: JJ Harrison/Wikipedia

Sharyn Broni vadőr szerint eddig 16 fióka kelt ki az idei 41 tojásból. Hozzátette, most, hogy a „Royal Cam-fióka” visszatért a fészekbe, érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe és megnézni, ahogy a toroa eléri a felnőttkort, miközben a faj megóvásával kapcsolatos munkát is megismerheti az ember. A sokáig röpképtelen madárfióka első szárnypróbálgatásai augusztusra várhatók.

Forrás: YouTube

Broni szerint a tojásból épphogy kikelt fiókákra kockázatos időszak vár: figyelni kell, nehogy légynyüvesség alakuljon ki náluk, és fontos, hogy a szüleik első etetése zökkenőmentes legyen.

A legutóbbi költési szezon közvetítése meghaladta a 2,5 millió megtekintést világszerte, az érdeklődők összesen több mint 580 ezer órán át kísérték figyelemmel az albatroszcsalád életét.

Otago-félsziget északi csücske, a Taiaroa Head nevű terület ad otthont a világ legnagyobb királyalbatrosz-kolóniájának, mivel itt bőséges táplálékforrást találnak az óriási tengeri madarak. A királyalbatroszok szárnyfesztávolsága elérheti a 3,5 métert is.

Forrás
MTI