ÁllatvilágElképesztő

Elképesztő méreteket ölt a tobzoskák illegális kereskedelme

Az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

Több mint 190 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le különböző országok hatóságai 2010 óta – mutatták ki kutatók, akik először számszerűsítették a Nigériához köthető tobzoskatermékek illegális kereskedelmének méretét.

Fotó: Firdia Lisnawati

Fajmegőrzési szakemberek szerint Nigéria 2010 óta az illegális vadkereskedelemmel, egyebek között a tobzoskák Ázsiába szállításával foglalkozó bűnbandák központjává vált a korrupció, a nagy kikötőkhöz való hozzáférés és a bizonytalan határok miatt. A veszélyeztetett tobzoskák a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak, mivel húsuk ínyencség több délkelet-ázsiai országban és pikkelyeiket a hagyományos kínai orvoslásban is használják.

Forrás: bornfree.org.uk

A Cambridge-i Egyetem kutatói vezetésével vadvédelmi szakemberek egy csoportja a Biological Conservation című folyóiratban közzétett tanulmányában a hatóságok által 2010 és 2021 szeptembere között lefoglalt szállítmányok adatait vizsgálva megállapította, hogy a 190 407 kilogramm tobzoskapikkely legkevesebb 799 343 leölt állattól származik, de lehetségesnek tartják, hogy akár egymillióból.

Ezek a számok nagyjából egybeesnek a tobzoskákkal és testrészeikkel 2000 óta folytatott illegális kereskedelemről a közelmúltban közzétett becslésekkel, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval szélesebb körű az illegális kereskedelem.

Forrás: National Georgraphic

A tanulmányban elemzett 77 lefoglalt szállítmányból 26-ban találtak több ezer kilogramm elefántcsontot is, ami azt jelzi, hogy az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

A National Georgraphic becslése szerint 2006 és 2015 között világviszonylatban 1,12 millió tobzoska esett áldozatul az orvvadászoknak.

“Kutatásunk adatai azt jelzik, hogy súlyosan alábecsülték a tobzoskakereskedelem méretét Nigériában és egész Afrika területén” – mondta Charles Emogor, a Cambridge-i Egyetem zoológiai karának vezető kutatója.

A tobzoska mind a nyolc faja – négy afrikai és négy ázsiai – szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek.

A tanulmány készítőinek becslése szerint a nigériai illegális kereskedelemből lefoglalt tobzoskapikkelyek mintegy 90 százaléka a fehérhasú tobzoskától származik.

Forrás
MTI