Tudomány

Digitálisan “bontottak ki” 17. századi leveleket a röntgentechnika segítségével

Virtuálisan leshettek bele a dokumentumokba a fogak ásványianyag-tartalmát feltáró készülék felvételei alapján a kutatók.

Fogászatban használt röntgenkészülékkel lestek be 17. századi, bontatlan levelekbe brit kutatók, akiknek a világon elsőként sikerült elolvasniuk a reneszánsz kori Európából származó néhány lezárt levelet anélkül, hogy felbontották vagy bármilyen módon megrongálták volna a dokumentumokat.

Forrás: Unlocking History Research Group

A szakemberek a londoni Mária Királynő Egyetem fogászati kutatólaboratóriumában kifejlesztett röntgen-mikrotomográffal vizsgáltak meg olyan bontatlan leveleket, amelyeket egy 17. századi postai láda rejtett – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Unlocking History Research Group

A küldemények feladói különleges lezárási technikákat alkalmazva érték el, hogy a levél a saját borítékja legyen. Ezeket eddig csupán úgy tudták tanulmányozni és elolvasni a kutatók, hogy felbontották őket, gyakran megrongálva a történelmi dokumentumokat.

A röntgenkészülék, példátlan érzékenysége révén feltérképezi a fogak ásványianyag-tartalmát, ami óriási jelentőségű a fogászatban. A műszer érzékenysége lehetővé teszi a vizsgált levelek megírásához használt tintában lévő apró fémrészecskék észlelését is. Az elkészült röntgenfelvételeken a kutatók számítógépes algoritmusokat alkalmazva azonosították és elkülönítették az összehajtogatott levelek egyes rétegeit, majd „virtuálisan kibontották” a dokumentumokat.

Az egyik levél 1697. július 31-i keltezésű. Az írója egy bizonyos Jacques Sennacques, aki egy gyászjelentés hitelesített másolatát kéri Hágában élő unokatestvérétől, a kereskedő Pierre Le Pers-től.

Forrás: Unlocking History Research Group

A szakemberek szerint a levél lenyűgöző bepillantást enged az európai történelem egy viharos időszakában élő átlagemberek mindennapjaiba.