ÁllatvilágCuki

A kurtafarkú kenguru – egy vidám erszényes

A kurtafarkú kenguru, más néven rövidfarkú kenguru vagy quokka (Setonix brachyurus) a kengurufélék családjába tartozó faj. E kenguru faj családjának és nemének egyetlen képviselője. Korábban Ausztrália délnyugati, mocsaras vidékein nagyon elterjedt volt.

Mára élettere leszűkült és elsősorban a nyugati partoknál fekvő Bald-szigeten és a Rottnest-szigeten él. Tulajdonképpen a Rottnest-szigetet is róla nevezték el, ugyanis a Perth közelében fekvő szigetre érkező holland hajósok az ott élő kurtafarkú kengurut “patkányféle” állatnak írták le, és a szigetet patkányszigetnek nevezték el.

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Az állat fej-törzs-hossza 40-54 centiméter, farokhossza 24-31 centiméter és testtömege 2,5-4,5 kilogramm. A fedőszőrzet egyszínű szürkésbarna, sűrű és viszonylag erős; az alatta levő gyapjas szőr rövid és puha. Füle kicsi és kerek. Ahogy a legtöbb kengurunak, sokkal hosszabb a hátsó lába, mint a mellső. Éles karmai arra szolgálnak, hogy mélyedéseket ásson a földbe. E kengurufaj párban vagy csoportban él. Tápláléka fűfélék, alacsony és lágy szárú növények. Körülbelül 5 évig él.

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru

Kurtafarkú kenguru