HírekKörnyezetvédelem

931 millió tonna élelmiszer végezte a szemétben egy év alatt

Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

élelmiszerhulladékA világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP)  jelentése szerint.

Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, amely a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott. Ez a mennyiség 23 millió teherautót töltene meg és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

Illusztráció

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak. Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, az eladott élelmiszer igen nagy része végzi a szemétben.

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék 5, míg az élelmiszerkereskedésekben a 2 százaléka válik szemétté.

Ugyanakkor csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

Évente mintegy 1,5 millió tonna étel kerül a londoni hulladéklerakókba (Illusztráció, 2017)

„Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna – mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében” – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.

Forrás
MTI