Tudomány

Videofelvételen a NASA történetének első mintavétele egy kisbolygóról

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Osiris-Rex nevű űrszondája a tervek szerint közelítette meg október 20-án a Bennu aszteroida felszínét, hogy talajmintát gyűjtsön be róla.

Fotó: OSIRIS-REx

Az Egyesült Államok először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről, és az volt a terv, hogy legalább 60 grammnyi – de akár két kilogrammnyi – anyagot begyűjtsenek. A mintavételt többször elpróbálta az űrszonda. Nem szállt le a felszínére, csak annyira került közel hozzá, hogy 3,4 méter hosszú karja nitrogéngázt kifújva felverje az égitest porát, és be tudjon gyűjteni valamennyit a talajból. Maga a begyűjtés 5-10 másodpercig tartott, és az űrszondának vissza kellett térnie keringési pályájára.

Az alábbi videón 0:22 és 0:36 között látható a minta begyűjtése, az elején és végén csak digitális animációk mutatják be a Bennu környezetét.

A begyűjtött mintáktól azt várják a kutatók, hogy elemzésük segíthet megérteni a Naprendszer keletkezésének körülményeit és akár még a földi élet kialakulásában szerepet játszó szerves molekulák eredetét is.

A Bennut 1999-ben fedezték fel, és kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulásának módjára. A Bennu a Földéhez hasonló távolságban, de más pályán kering a Nap körül. A szondát 2016-ban bocsátották fel, és 2018-ban állt rá a 750 méter sugarú keringési pályára az 510 méter átmérőjű aszteroida körül.

Forrás
MTIEuroNews