EmberekKedvencMűvészet

Egy különleges falu, ahol még most is ugyanúgy készülnek a rézedények, mint évszázadokkal ezelőtt

Lahij – az azeri rézművesek bölcsője

A lahiji rézművesek munkája a világörökség része. Az azeri falu műhelyeiben még mindig szinte ugyanúgy zajlik a munka, mint évszázadokkal korábban.

Forrás: EuroNews/YouTube

Lahij egy meseszép falu Azerbajdzsánban, nagyjából három órányira Bakutól nyugatra. A keskeny macskaköves utcák, a házak, amelyek építőköveit a folyó formálta, a műhelyek és az üzletek ugyanúgy néznek ki, mint évszázadokkal ezelőtt.

Lahij régóta a kézművesek falujaként ismert, olyan kétkezi szakmákkal, mint a bőrgyártás vagy a szőnyegszövés. De a település hírnevét a rézművesek is öregbítették. Az itt gyártott rézedények ennek a falunak a szimbólumává váltak.

A rézművesség a fémmegmunkálás egyik legrégebbi formája. A rézedények megformálásának és díszítésének gyakorlata több ezer évre nyúlik vissza, egészen odáig, amikor az emberiség először rájött, hogyan lehet rezet bányászni.

A módszerek pedig nem sokat változtak – a helyi rézművesek még most is olyan hagyományos eszközöket használnak, mint a kalapács és a véső. Kemény munka ez – erőt, kitartást és türelmet igényel.

Forrás
YouTube/EuroNews