ÁllatvilágKedvenc

Így születnek a pompás királylepkék – videó

A pompás királylepkék év közben Kanadában, a Nagy-tavak környékén élnek, a tél elől azonban Mexikóba repülnek, majd tavasszal ismét visszaindulnak eredeti élőhelyükre.

A pompás királylepkéket valószínűleg mindenki ismeri. Nem csak azért, mert hatalmasak és gyönyörűek, hanem ők az egyik leghíresebb utazók. A becslések szerint körülbelül kétszázmillió lepke indul el a Kanada és Mexikó közötti 3500–5000 kilométeres útra minden ősszel, illetve tavasszal, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap.

Forrás: Wikipedia

Születésük

Egy szezámmag méretű petéből kel ki egy 2 mm-es kis hernyó, ami folyamatos növekedésnek indul. Ehhez az kell, hogy megfelelő növények legyenek a közelben, amiket szakadatlanul rágcsálhat. A növekedéshez a hernyónak többször le kell vedlenie feszülő kültakaróját. A királylepke hernyója kizárólag selyemkóróféléket eszik, melyek erősen mérgezőek. A méreganyag a hernyóra nincs hatással, azonban beépül az abból kifejlődő lepke testébe, ezzel védettséget adva neki.

Az utolsó vedlés után nagy rügyre hasonlító, mozdulatlan bábbá alakul, a felszínen semmi nem látszik, belül azonban minden átrendeződik a másfél hetes rejtett folyamatban. Ha ebben a fázisban kinyitnánk a bábot, döbbenten látnánk, hogy nem egy félig hernyó, félig lepkeszerű lény van benne, hanem egy kaotikus massza. De ebből megformálódik egy teljesen új kinézettel és belső tulajdonságokkal bíró új alak, a lepke.

A báb felnyílása után egy fura, csapzottnak tűnő jószág jelenik meg, aminek még egy órára van szüksége ahhoz, hogy szárnyait kibontva teljes szépségében tündökölhessen.

A következő videóban ezt a folyamatot követhetjük végig az apró petétől, egészen a lepkévé válásig.